F a m i l y   P o r t r a i t s – the Asian Selection

Vanwege de lockdown is Gallery WM gesloten tot 9 februari 2021. I.v.m.grote belangstelling is Family Portraits – the Asian Selection verlengd t/m zaterdag 13 februari. Uiteraard als de lockdown wordt opgeheven.

Er waren eens drie families, zonder wie Nederland niet zou zijn geweest wat het nu is.

Family Portraits – the Asian Selection is een statement in beeld en woord van beeldend kunstenaar Michiel Voet en Bart Deuss, schrijver en artistiek leider van danstheater Don’t Hit Mama. Over de invloeden van postkoloniaal Nederland op wie we zijn. Via indringende fotografie en verhalen van drie migranten families – in dit geval van dansers en makers van danstheater Don’t Hit Mama. Rode draad: frictie, verbondenheid en koloniale sporen. Michiel Voet en Bart Deuss kennen elkaar al sinds de samenwerking bij danstheater Don’t Hit Mama, vanaf 2010. Daar ontstond het idee voor Family Portraits, een theatrale familiefotografie, van dansers van Don’t Hit Mama, omringd door hun biologische familie. Vergezeld door verhalen die de portretten context geven.

Vanaf 2015 ontwikkelden de beide makers dit project. In dialoog met de te fotograferen dansers ontstonden associatieve beelden, geïnspireerd door de verhalen die deze migrantenkinderen vertelden bij hun familiealbums. Beelden uit die fotoalbums werden onderdeel van de fotografie. Ze maken ook deel uit van deze expositie, omdat het zulke krachtige getuigenissen zijn van een tijdperk, van de geschiedenis van deze families.

In Family Portraits – the Asian Selection exposeren Michiel en Bart materiaal van drie families wiens verhaal naar Azië wijst. Tegelijk toert van Don’t Hit Mama, het danstheatergezelschap waarvan Bart medeoprichter is, de performance Asian Celebration waarin de geportretteerde dansers en Bart zelf optreden.

“Immigranten zijn niet het probleem van deze tijd, die zijn er altijd al geweest. Deze verhalen, deze combinatie van theatrale beelden en vertellingen, zal, zo is mijn overtuiging, houvast bieden, om wat er nu om ons heen gebeurt, in een breder perspectief te plaatsen”. / Michiel Voet

“Als omgekeerde migrant raakt mij de geschiedenis van onze dansers omdat ik er mijn pogingen in herken om me te verhouden tot een land waar ik niet mijn kindertijd doorbracht, maar dat weldegelijk mijn land is.” / Bart Deuss – verbleef tot zijn zevende in Indonesië en Suriname

Het losmaken van verhalen, onszelf herkennen in geschiedenissen die deel uitmaken van Nederland, daar gaat het de makers om. Ze herkennen, door zich in deze verhalen te verdiepen, het gemis aan kennis over dat wat ons in deze samenleving maakt tot wie we zijn. In Gallery WM gaat Bart Deuss gesprekken aan met makers die zich ook met deze materie bezighouden. De drie geportretteerde dansers zullen korte performances doen in de gallery. Over dit alles meer tijdens de opening.

Gallery WM | Elandsgracht 35-BG | 1016 TN Amsterdam
Opening vrijdag 27 november 2020 – 15:00-20:00 uur
t/m 13 februari 2021 – Klik hier om te reserveren.
Open woensdag t/m zaterdag 13-18 uur
www.gallerywm.com