Nieuws

Asian Celebration laatste voorstellingen!

Vanwege de lockdown zijn de theaters gesloten t/m 9 februari 2021.

Asian Celebration is een dansperformance over familiebagage uit een koloniaal verleden. Met muziek, dans, fotografie en tekst tonen de zeven performers je een wereld van gedeelde verledens, verlangens en pijn. Grondstof voor deze performance komt uit het project Family Portraits. Familieverhalen in fotografie – van beeldend kunstenaar Michiel Voet, en vertelling – door Bart Deuss. Verhalen over drie verschillende generaties, die met elkaar en met Azië zijn verbonden.

Asian Celebration is een danshappening die het publiek uitnodigt om met elkaar en de performers in gesprek te gaan, om verhalen te delen over wie we zijn. In samenwerking met verschillende partners zocht Don’t Hit Mama naar twee dansers met een Aziatische link. Met deze en ook andere partners organiseert Don’t Hit Mama naast de theatertoer lokale ontmoetingen. Over Aziatische invloeden en postkoloniale sporen. Over breekbaarheid en kracht.

concept en artistieke leiding Nita Liem en Bart Deuss | performers Nita Liem, Sonja Bloem, Rajiv Bhagwanbali, Delphine “Deydey” Nguyen, Bart Deuss, Gi Au-Yeung, Clinton Mansyur | dansconstructie Andrey “Drosha” Grekhov i.s.m. alle dansers | muziek DJ Lucas Benjamin | lichtontwerp Ingeborg Slaats | kostuums Iris van Wijhe | beeld & fotografie Family Portraits Michiel Voet | eindregie Gable Roelofsen, Romy Roelofsen | zakelijke leiding Marten Oosthoek | productie & techniek Art Support BV Theaterproductiebureau – Nienke Wulder & Diablo Mense | productieassistent Therese Sahlin | communicatie Lonneke van Eden | pers Giovanna Chen | campagne & grafisch ontwerp Het IJzeren Gordijn | fotografie Jean van Lingen | video Bowie Verschuuren | research Family Portraits Tessa Hope | videoreportages Annelotte Zwart

coproducent Stichting Asian Persuasion | Lokaal-op-maat partners: Stichting Connecting the Culture, Stichting Sample Culture, Soul Cypher, Bureau Beschermjassen, Indisch Herinneringscentrum, Academie voor Theater en Dans Amsterdam – opleiding Docent Dans.

Wil je ons laten weten wat je van de voorstelling vond?
Download het formuliertje hier.

Speellijst 2020/2021

2020
vr 9 okt, 2o.00 uur        Frascati Theater, Amsterdam (try-out)
za 10 okt, 15 & 20 uur   Frascati Theater, Amsterdam  (première)
do 19 nov  20.30 uur     Stadstheater/ De Nieuwe Oost, Arnhem
za 21 nov, 20.00 uur     Toneelschuur, Haarlem
za 12 dec  20.30 uur      Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal

2021
vr 15 jan  Verkadefabriek, Den Bosch (geannuleerd)
za 16 jan  Bijlmerpark Theater, Amsterdam (geannuleerd)
zo 17 jan  Bijlmerpark Theater, Amsterdam (geannuleerd)
di 19 jan   Maaspodium, Rotterdam (geannuleerd)
do 28 jan Research Centre for Material Culture, Rotterdam – livestream ‘Het verleden heeft een huis 3’.
za 30 jan  Parktheater, Eindhoven (livestream)

Asian Celebration en DHM 20 jaar wordt mogelijk gemaakt door:
BLG Fonds, BNG Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VSB Fonds, Art Support

Download hier meer informatie

F a m i l y   P o r t r a i t s – the Asian Selection

Vanwege de lockdown is Gallery WM gesloten tot 9 februari 2021. I.v.m.grote belangstelling is Family Portraits – the Asian Selection verlengd t/m zaterdag 13 februari. Uiteraard als de lockdown wordt opgeheven.

Er waren eens drie families, zonder wie Nederland niet zou zijn geweest wat het nu is.

Family Portraits – the Asian Selection is een statement in beeld en woord van beeldend kunstenaar Michiel Voet en Bart Deuss, schrijver en artistiek leider van danstheater Don’t Hit Mama. Over de invloeden van postkoloniaal Nederland op wie we zijn. Via indringende fotografie en verhalen van drie migranten families – in dit geval van dansers en makers van danstheater Don’t Hit Mama. Rode draad: frictie, verbondenheid en koloniale sporen. Michiel Voet en Bart Deuss kennen elkaar al sinds de samenwerking bij danstheater Don’t Hit Mama, vanaf 2010. Daar ontstond het idee voor Family Portraits, een theatrale familiefotografie, van dansers van Don’t Hit Mama, omringd door hun biologische familie. Vergezeld door verhalen die de portretten context geven.

Vanaf 2015 ontwikkelden de beide makers dit project. In dialoog met de te fotograferen dansers ontstonden associatieve beelden, geïnspireerd door de verhalen die deze migrantenkinderen vertelden bij hun familiealbums. Beelden uit die fotoalbums werden onderdeel van de fotografie. Ze maken ook deel uit van deze expositie, omdat het zulke krachtige getuigenissen zijn van een tijdperk, van de geschiedenis van deze families.

In Family Portraits – the Asian Selection exposeren Michiel en Bart materiaal van drie families wiens verhaal naar Azië wijst. Tegelijk toert van Don’t Hit Mama, het danstheatergezelschap waarvan Bart medeoprichter is, de performance Asian Celebration waarin de geportretteerde dansers en Bart zelf optreden.

“Immigranten zijn niet het probleem van deze tijd, die zijn er altijd al geweest. Deze verhalen, deze combinatie van theatrale beelden en vertellingen, zal, zo is mijn overtuiging, houvast bieden, om wat er nu om ons heen gebeurt, in een breder perspectief te plaatsen”. / Michiel Voet

“Als omgekeerde migrant raakt mij de geschiedenis van onze dansers omdat ik er mijn pogingen in herken om me te verhouden tot een land waar ik niet mijn kindertijd doorbracht, maar dat weldegelijk mijn land is.” / Bart Deuss – verbleef tot zijn zevende in Indonesië en Suriname

Het losmaken van verhalen, onszelf herkennen in geschiedenissen die deel uitmaken van Nederland, daar gaat het de makers om. Ze herkennen, door zich in deze verhalen te verdiepen, het gemis aan kennis over dat wat ons in deze samenleving maakt tot wie we zijn. In Gallery WM gaat Bart Deuss gesprekken aan met makers die zich ook met deze materie bezighouden. De drie geportretteerde dansers zullen korte performances doen in de gallery. Over dit alles meer tijdens de opening.

Gallery WM | Elandsgracht 35-BG | 1016 TN Amsterdam
Opening vrijdag 27 november 2020 – 15:00-20:00 uur
t/m 13 februari 2021 – Klik hier om te reserveren.
Open woensdag t/m zaterdag 13-18 uur
www.gallerywm.com

Demo-lecture door Nita Liem op Cinedans FEST

De demo-lecture Black Light Dance door Nita Liem tijdens Cinedans Fest in Eye is verplaatst naar 5 september a.s.
Nita wordt vergezeld door Funmi Adewole en Steven Lima. Lees verder…

Nieuw Urban Arts Talent bij Don’t Hit Mama!

In de regeling Urban Arts Talent van het Fonds voor Cultuurparticipatie is Carla Jiménez Estévez dit najaar gehonoreerd voor een ontwikkeltraject dat loopt tot en met oktober 2020. Carla is afgestudeerd aan opleiding Docent Dans van de Academie voor Theater en Dans. Ze richt zich in dit traject op Salsa, een sociale dansvorm die haar in het bloed zit. Dit najaar onderzoekt ze die danscultuur in het land van haar vader: de Dominicaanse Republiek. Ook bezoekt ze Cuba. In 2020 vervolgt ze haar traject in Nederland. Nita Liem en Bart Deuss begeleiden haar vanuit Don’t Hit Mama.

 

Hip Hop Hoera The Remix 4+

Na het succes van Hip Hop Hoera! gooit Don’t Hit Mama de hit uit 2016 in The Remix. Drie fenomenale urban dansers shaken en grooven in een humoristische hiphopvoorstelling over ik, jij en wij. Lees verder…

UIT DE MACHINEKAMER

Bart Deuss (artistiek leider Don’t Hit Mama) post:

zaterdag 5 november
Jakarta. Nita en ik zijn in het Marriott hotel, op een groots en imposant georganiseerde bruiloft van familie van Nita’s vader. Asian Persuasion #2 zeg maar. Zo doen wij dat bij ons niet meer: zoveel (kunst)bloemen, decorum en pracht en praal, zoveel in onze ogen Amerikaanse drukte, vermengd met Chinese tradities (een theeceremonie), waarvan de jonge garde – het bruidspaar incluis – de oorsprong nog maar deels kent. Toch is het ook een vorm van insluiting: zoveel mogelijk mensen bij elkaar op een receptie, wij zouden zeggen: ‘en de helft ken je niet eens’ maar het is ook een teken dat je in de samenleving staat. Geen gezuip, wel veel eten. En wat er over is in bakjes mee naar huis, dat is dan weer wel zoals het ook bij Nita thuis altijd gaat.
Lees verder…